Danişmentliler ya da Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Sultan Kılıç Arslan tarafından 11’inci yüzyılda inşa ettirildiği tahmin edilen Çorum Kalesi içindeki metruk yapıların yıkımına başlandı.
Yıkım çalışmalarını Belediye Başkanımız Dr.Halil İbrahim Aşgın,Belediye Başkan Yardımcılarımız İsmail Yağbat,Alper Zahir,Zübeyir Tuncel Birim Müdürlerimiz ve Kale Mahallesi Muhtarı Ali Şahin yerinde inceledi.
39 Metruk Yapı Da Yıkılacak
2010 yılından itibaren kalenin restorasyonu ile ilgili kamulaştırma çalışmaları başladığını belirten Aşgın, kalenin içinde 42 tane bağımsız bölüm olduğunu ve 39 tane metruk bina yıkılabilir durumda olduğunu söyledi. Kale içinde cami ile birlikte 4 tane tescilli yapı olduğunu aktaran Aşgın; “Çorum Kalesi Restorasyon projesi, Kalede tarihi yeniden canlandırmak ve şehrin kültür hayatına katkı sunmak adına önemsediğimiz projelerden birisi. Çevre ve Şehiriclik Bakanı Murat Kurum Çorum ziyaretinde kalenin restorasyon projesi hızlandı. Kalenin civarı kentsel dönüşüme dahil edildi. Bakanlık desteği ile kalenin etrafında 200 dönüm aşkın bir alanda kentsel dönüşüm yapacağız. Kalenin içinde de bugün itibariyle Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na Çorum’a geldiklerinde burayı gösterdik ve onlar da projemize destek verdiler. Burası hazine arayanların ve madde bağımlıların mekanı haline gelmişti. Bunu da dikkate alarak 4 tane binanın yıkımı için onay aldık. 4 parselde buraları yıkacağız. 39 tane yıkacağımız bina var. Şimdilik 4 tanesine izin verdi kurul ancak ileride 39 metruk yapımı için kurulla yeniden görüşeceğiz ve hepsini yıkacağız. Geriye tescilli 3 tane bina kalıyor. Bu tescilli binaların restorasyon projeleri tamamlandı. Buraları tarihi dokusuna uygun, şehrimizin kültür hayatına yakışır aslına uygun bir şekilde restore edeceğiz. Proje ihalelerini kısa süre içinde gerçekleştireceğiz.” dedi
Kalenin İçi Ve Dışı İçin İki Ayrı İhale Yapılacak
Kalenin içi ve dışı için iki ayrı ihale gerçekleştireceklerini ifade eden Aşgın, “İlk olarak kalenin dış duvarlarının aslına uygun şekilde restore edileceği ihaleyi, daha sonra kale içinde ticaretin de olacağı, turistlerin gelebileceği, dışarıdan Çorum’a misafir geldiğinde nereye götürürüz dediğimiz zaman kaleye götürelim diyebileceğimiz, içinde kafelerin olduğu bir ortama dönüştüreceğimiz ihaleyi gerçekleştireceğiz. Böylelikle kale mahallesini ve civarını tekrar tarihi dokuya uygun şehrin cazibe merkezi haline getireceğiz. Şehrimiz güzelleşiyor, yağmur-çamur demeden tüm mesai arkadaşlarımızla aşk ile çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kale’den Saat Kulesi’ne Ana Yol Talebi
Kale Mahallesi Muhtarı Ali Şahin ise 15 yıldır kalenin turizme kazandırılması için uğraşıldığını belirterek, kalenin turizme kazandırılmasında emeği geçen eski belediye başkanları ve belediye personeline teşekkür etti. Şahin ayrıca mahalle halkının Çorum Kalesi’ni Saat Kulesi’ne bağlayacak şekilde araç trafiğine kapalı ana yol beklentisi olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve beraberindekiler kale içini gezerek, bilgi aldı. Kale içindeki 3 tane tescilli yapının içine girerek, incelemerde bulunan Aşgın, tescilli yapıların tarihi hakkında proje müdürlerinden bilgi aldı.