Çorum Belediyesinin Macaristan’ın Szarvas ve Litvanya’nın Telsiai Belediyeleriyle iş birliğinde, teknolojinin yanı sıra tecrübe ve kültür paylaşımında bulunmak amacıyla başlattığı “Akıllı Şehir İçin Yol Haritası” projesi sona erdi.
“Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında Belediyemizce hazırlanan “Akıllı Şehir İçin Yol Haritası” projesinin kapanış toplantısına katılmak üzere kente gelen Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga ile proje ortakları, Litvanya’nın Telsiai Belediye Başkanı Kestutis Gusarovas ve Macaristan’ın Szarvas Belediye Başkanı Mihaly Babak, Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşgın’ı ziyaret etti.
‘ŞEHRİN YOL HARİTASI ÇIKARTILDI’
Çorum için güzel bir gün olduğunu belirten Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Akıllı Şehir İçin Yol Haritası” projesinin 2018 yılında kabul edildiğini hatırlatarak, “Bir yıllık sürede gerek şehir içinde gerek şehir dışında teknik geziler olmak üzere çok güzel çalışmalar yapıldı. Her üç şehrin teknik kadrosu da bu konuda eğitimden geçtiler. Akıllı şehirler noktasında sürdürülebilirlik çok önemli. Proje kapsamında stratejik çerçeve denilen bir belge oluşturuldu. Şehrimizin şuan bulunduğu nokta ve neye evrileceği ile ilgili bir yol haritası çıkartıldı. Ve diğer belediyeler içinde benzer yol haritaları hazırlandı. Geçtiğimiz aylarda akıllı şehirler ile ilgili fikir ve proje yarışması düzenledik. Gençleri ve çocukları bu yarışmaya dahil ettik. 104 tane proje ve fikir müracaatı yapıldı. Seçici kurul bunların sıralamasını yapmakta zorlandı ve nihayetinde 5 tanesini seçti. Ve ödüllerini verdik. Telsiai ve Szarvas Belediyeleri ile iyi niyet protokolleri imzaladık. İnşallah ileride bunu kardeş şehir aşamasına taşımak istiyoruz” dedi.
‘AKILLI ŞEHİR PLATFORMU DAHA ETKİN OLACAK’
Akıllı şehrin bir vizyon olduğunu belirten ve projeye başladıklarında ‘akıllı şehir’ kavramının yaygın kullanılan bir kavram olmadığını vurgulayan Başkan Aşgın, “Bizim bu projeyi iki yıl önceden hayata geçirmemiz büyük bir avantaj ve bu avantajı mutlaka lehe çevirmemiz akıllı şehirler noktasında aranan ve tecrübesinden istifade edilen bir belediye haline dönüşebilmemiz gerçekten çok önemli. Biz bunu sorumluluğumuz olarak görüyoruz ve bu sorumluluğun gereğini de yapacağız. Akıllı Şehir Platformu adı altında şehrin tüm dinamiklerini bir arada tutup ulaşımda, tarımda, turizmde, sanayide kültürde ve diğer konularda akıllı şehirler konusunda neler yapabileceğimiz tartışacağımız konuşacağımız fikir üreteceğimiz bir platform oluşturduk. Bu platforma şehrimizin tüm katmanlarını davet ettik. Önümüzde ki süreçte de bu Akıllı Şehir Platformumuz daha etkin olacak. Şehrimiz adına somut projeler üretecek. Bizde Belediye olarak kamu kurumları sivil toplum kuruluşları üzerlerine düşen görevleri yapacaklar. Akıllı şehirler konusunda tüm belediyelere örnek olarak işlere imza atmak istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
‘BİLGİLERİ PRATİĞE AKTARMALIYIZ’
Macaristan’ın Szarvas Belediye Başkanı Mihaly Babak ise ziyarette yaptığı konuşmada projenin kapanışının yeni bir başlangıç olduğunu ifade ederek, “Birlikte yeni projeleri hayata geçirmek istiyoruz. Günümüzde belediyelerin çok bilgiye sahip olması lazım. Yeni şeyler keşfetmesi lazım. Bilgileri pratiğe aktarmamız lazım. Bu kapsamında ortak çalışmalara devam etmek istiyoruz” şeklinde kaydetti.
‘TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞTIK’
Telsiai Belediye Başkanı Kestutis Gusarovas da projeden 3 şehrin de çeşitli tecrübeler edindiğini aktararak, “Proje süresince edindiğimiz tecrübelerimizi paylaştık. Tecrübelerimiz bizleri daha iyi noktalara getirdi. Umarım bundan sonra da proje çalışmalarımız devam edecektir” diye belirtti.
‘TSO OLARAK DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ’
Projede Çorum Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi olarak yer alan TSO Başkan Yardımcısı Turgut İlgü ise proje ortağı olarak ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını ifade ederek, “Buna benzer tüm projelerde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonsuz destek vermeye devam edeceğiz. Projede oluşan güzel birliktelik bundan sonraki sürece de her iki şehirlerle kardeş şehir olarak yansıyacaktır” dedi.
‘BELEDİYENİN VİZYON PROJE ÜRETMESİ MUTLULUK VERİCİ’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar da konuşmasında Çorum düzeyinde bir Belediyenin böyle vizyon bir proje üretmesi 10 yılları planlamasının şimdiden önemli adımlar atmasının mutluluk verici olduğunu ifade ederek, “Çorum Belediyesi’ni tebrik ediyoruz. Çoğu büyükşehir belediyemizde dahi olmayan vizyon Çorum Belediyesi’nde oluşmuş. Sadece belediyede değil Çorum’un bütün paydaşlarında da oluşmuş. TSO’nun ve üniversitenin bu işe destek vermesi, Akıllı Şehir Platformu kurarak istişare ortamının hazırlanması çok önemli. Bu bir son değil başlangıçtır. Devamının gelmesi gerekiyor. Bizim Bakanlık olarak ulusal düzeyde yapmaya çalıştığımız şeyleri burada yerel düzeyde belirli aşamaya geldiğini görmek mutluluk verici. Bundan sonra ki aşamalara da Bakanlık olarak desteğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga, Türkiye, Macaristan ve Litvanya arasında önemli bir iş birliği projesinin hayata geçirildiğini belirterek, projeyle üç şehrin yöneticilerinin hayatı kolaylaştırmayı hedeflediğini söyledi.
‘ÜZERİMİZE DÜŞEN VAZİFEYİ YAPMAYA HAZIRIZ’
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de projenin ortağı olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, “Biz projede üzerimize düşeni yapmış olmaktan dolayı onur duyuyoruz. Bu tür projeler pencere projelerdir. Bize yeni alanlar açtı. Şehrimiz daha rekabetçi daha yaşanabilir, dünya ile daha çok eklemlenmiş olarak hem yerele hem ülkemize de hemde dünyaya ne katabilir onun telaşı içinde olacağız. Biz akademik ve uzman kadromuzla üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmeye hazır” dedi.